WINDOWS 11

Windows 11: vi hjälper dig att komma igång snabbt!

I slutet av juni 2021 meddelade Microsoft att en ny version av Windows skulle komma att släppas. När Windows 11 slutligen släpptes i oktober 2021 hade det gått över 6 år sedan Windows 10 kom ut. Det här är faktiskt det längsta tidsspannet mellan två releaser av Windows för Microsoft någonsin. Är du nyfiken på att veta om hur du kommer igång med Windows 11? I detta inlägg går vi igenom allt du behöver veta!

Windows 11 företag guide
Left

Further kom in och tog över de tekniska dialogerna med våra leverantörer av olika externa system. Vi använder våra datorer som arbetsverktyg och därför är det av största vikt att IT fungerar.

Malin Billing

Theatrical rights manager & Senior adviser Corporate values, Astrid Lindgren AB

Finns Windows 11 redan?

Ja, Windows 11 släpptes den 5 oktober 2021. Windows 11 är en komplett uppdatering av tidigare versioner. Intresset för de nya operativsystemet var av naturliga skäl stort redan innan release. Själva gränssnittet är nyutvecklat och du som är van vid Windows 11 kommer definitivt att känna att det här är ett helt nytt operativsystem som du arbetar i.

Installera Windows 11

När kom Windows 11?

Windows 11 blev först känt för allmänheten i samband med att namnet läckte i juni 2021. Det var ett misstag från Microsofts sida som låg bakom läckan. Man råkade helt enkelt av misstag få med namnet i ett supportdokument. Kort därefter började det cirkulera bilder på nätet som påstods föreställa gränssnittet i Windows 11.

Microsoft kom senare att bekräfta att bilderna på Windows 11 faktiskt var autentiska, men att det handlade om en tidig version av operativsystemet och ganska långt ifrån det slutgiltiga resultatet.

Den 24:e juni meddelade Microsoft att Windows 11 skulle komma att släppas. Datumet för releasen sattes till den 5:e oktober 2021.

Vad kostar Windows 11?

Windows 11 har ett helt fantastiskt pris. Det är nämligen gratis för alla som har Windows 10 idag. Windows 11 finns tillgängligt som en gratis uppdatering via Windows Update från den 5:e Oktober 2021.

Vad kräver Windows 11 - systemkrav?

Även om Windows 11 är en komplett uppdatering av Windows 10, kräver 11:an inte speciellt mycket mer kapacitet än 10:an.

Du behöver:

  • Minst 1 GHz processor
  • 4 GB ramminne
  • 64 GB lagringsutrymme
  • Det behövs en skärm med 720p och den behöver vara minst 9 tum.

När det gäller grafikkort så behövs det inget avancerat. Det räcker med att grafikkortet är kompatibelt med Directx 12 eller senare och har WDDM 2.0-drivrutin.

Du behöver också en internetuppkoppling för att kunna använda Windows 11.

Vad är skillnaden mellan Windows 10 och Windows 11?

Windows 11 säkerhet
Windows 11 är säkrare - vilket är viktigt i en allt mer utsatt IT-miljö.

Du som användare kommer märka en stor skillnad mellan Windows 10 och Windows 11, precis som det ska vara när en stor uppdatering av ett operativsystem släpps. Framförallt kommer du få uppleva ett nytt och fräscht gränssnitt, där appar och funktioner blir smidigare att använda och mer lätta att komma åt.

Windows 11 är fullproppat med smarta funktioner som gör det roligare och enklare att arbeta med datorn. Mycket har hänt sedan Windows 10 släpptes. Framförallt när det gäller hur vi handlar appar och annan media, samt hur vi kommunicerar med varandra. Windows 11 är utvecklat som ett modernt operativsystem och mycket fokus ligger på att göra en så bra app-affär som möjligt, att se till att Microsoft Teams är integrerat i själva operativsystemet, osv.

Vilka funktioner har Windows 11?

Titta gärna på videon ovan om funktioner i Windows 11. Det är en video på 44 minuter och om du har ont om tid kan du spola fram till 5:11 då själva introduktionen börjar.

Windows är världens största operativsystem och har dominerat marknaden för persondatorer under decennier. När Microsoft släpper en helt ny version av Windows, den första på över 6 år, då vet man att det kommer komma många fina funktioner.

Det första vi vill lyfta fram är gränssnittet. För den som arbetar mycket framför datorn är gränssnittet mycket viktigt. Det blir en del av ens egen arbetsmiljö. Windows 11 kommer med en komplett uppgradering av gränssnittet och det är en ren fröjd att navigera sig fram genom de olika menyerna och funktionerna.

Den klassiska startmenyn, som hängt med Windows ända sedan lanseringen av Windows 95, finns kvar. Men nu sitter den inte längre nere i vänster hörn, utan är centrerad till mitten av skärmens nederkant. Man kan dock manuellt flytta startmenyn till vänster hörn, om man är konservativt lagd.

Alla ikoner har ändrats, vilket är en välkommen förändring som piggar upp.

Fler och fler datorer använder sig av touch-teknologi, någonting som Microsoft tidigare legat lite efter på. Men med Windows 11 kommer kraftiga förbättringar på det här området och man gör plattformen redo för den nya tekniken på allvar.

Widget-lådan i Windows 11

Windows 11 widgets
Windows widgets är en av nyheterna i nya uppdateringen.

Någonting som Microsoft verkligen tagit fasta på i nya Windows 11 är widgetar. Här får du möjlighet att verkligen skräddarsy dina widgets och ge dessa stor plats på ditt skrivbord. Windows 11 har någonting som kallas för Widget-lådan. Det här är en stor och utfällbar plats där dina widgets placeras. Här kan du se väder, ha dina favoritbilder, förvara dina att-göra-listor, osv.

Widget-lådan blir som ditt personliga nyhetsflöde och det är du som bestämmer vad som ska visas här. Information som du behöver finns alltid ett knappklick bort, enkelt och lättillgängligt.

Windows Widgets har också, med hjälp av AI-teknologi, lyckats göra så att information som du ofta använder vid en viss tidpunkt på dagen, kan visas för dig.

Hälsokontroll för datorn

Mörk skärm Windows 11
Dark mode - mörk skärm är en av funktionerna som förbättrar användarupplevelsen.

En ny och mycket smart funktion är den så kallade hälsokontrollen. Öppna den här appen och du får genast en överblick över datorns prestanda just nu. Du får rekommendationer om att till exempel skruva ned ljusstyrkan på skärmen eller att avsluta program som upptar mycket minne.

Snap groups

Snap groups Windows 11
Snap groups är en ny smart funktion i Windows 11.

Vi vet inte vad den här funktionen kommer kallas på svenska, men här handlar det om att kunna arbeta med flera olika appar och program samtidigt, utan att behöva växla mellan olika fönster, osv. Funktionen riktar sig främst till dom som har många olika program igång och behöver se information i dessa och även kunna använda programmen i en och samma vy.

Snap layouts WIndows 11
Windows som alltid varit bra på just fönster, har blivit ännu bättre. Nu blir det lättare att jobba med flera fönster öppna samtidigt - både på en och flera skärmar.

Den här funktionen har också ett smart minne, som kommer ihåg hur du ordnade dina fönster när du hade en extern skärm inkopplad. Det innebär att om du till exempel kommer till kontoret på morgonen med din laptop och kopplar upp dig mot din skärm, så lägger sig alla fönstren exakt så som du hade dom dagen innan. Den här funktioner kommer uppskattas av många!

Microsoft Teams i Windows 11

Microsoft Teams Windows 11

Mycket har hänt med Microsoft Teams sedan Windows 10 släpptes för över 6 år sedan. Nu är Teams integrerat i Windows 11, vilket innebär en mycket snabbare och smidigare användarupplevelse.

Windows 11 Teams

 

För dig som använder Teams i jobbet kommer det bli mycket snabbare och enklare att komma åt programmet, sin kontaktlista, kalender, osv.

Microsoft Store i Windows 11

Microsoft Store har fått sig en ordentlig uppgradering och nu kommer man även kunna ladda hem Android-appar i affären. Det här är en efterlängtad nyhet för många. Det kommer fungera genom en integration med Amazon Shop, direkt i Windows.

Funktioner för gamers i Windows 11

För alla gamers kommer Windows 11 att innehålla många intressanta nyheter. Windows 11 kommer med ett HDR-läge, som enligt Microsoft själva kommer förbättra prestandan på 1000-tals spel.

Microsoft satsar stort på spelprenumerationer, det så kallade Game Pass. Detta kommer nu ligga direkt i Windows och även finnas i själva Xbox-appen.

Så laddar du ner Windows 11

Windows 11 installeras via Windows Update direkt i Windows 11. Du som av någon anledning inte har Windows 10 på din dator, kommer kunna ladda ner en fullversion av operativsystemet från Microsoft.

Varför kan jag inte installera Windows 11 nu?

Den som vill komma igång redan nu med Windows 11, behöver ladda hem betaversionen som finns tillgänglig som en ISO-fil. Med en ISO-fil körs dock operativsystemet direkt från filen och installeras alltså inte på din dator. Det innebär att när du väl vill köra igång med Windows 11-releasen i oktober, så kommer du ändå behöva göra en nyinstallation.

Vill man ha den officiella versionen av Windows 11, får man helt enkelt ge sig till tåls till oktober, när operativsystemet släpps via Windows Update.

Hur länge har man Windows 10 kvar?

Windows 10 kommer fortsätta att supportas av Microsoft ända till oktober 2025. Det innebär att du i praktiken kan fortsätta som vanligt utan att göra uppdateringen, om du så önskar.

Vi rekommenderar dock så klart att göra den kostnadsfria uppgraderingen till Windows 11 och ta del av alla de fina uppdateringar som kommer med det nya operativsystemet från Microsoft.

Många kommande appar och program kommer också förr eller senare kräva Windows 11, för att kunna installeras eller uppdateras.

Further kan hjälpa er att migrera till Windows 11

Kontakta oss idag för att få hjälp med att migrera till Windows 11 och planera för företagets digitala utveckling. Kanske behöver ni utbildning i Windows 11? Välj ditt sätt att kontakta oss genom att klicka på knappen nedan:

Kontakta oss

Kontakta skribent

Johan Edevåg

Johan har varit i IT/Telekombranchen i över 30 år och har arbetat med ledning/affärsutveckling av IT-företag samt komplex försäljning, alltid med affärsnytta och teknik som bas. Johan har haft många olika roller, bland annat produktchef, driftchef, affärsområdeschef, försäljningschef och VD. Johan är VD för Further AB sedan 2019.

johan.edevag@further.se

Johan Edevåg Further AB

Behöver ni hjälp med Windows 11?

Vi kan hjälpa er med allt från migrering till utbildning i Windows 11?

ARTIKLAR

Relaterade artiklar

IT-Security

Säkerhet i fokus: Skydda dig mot ransomware

IT-Säkerhet Säkerhet i fokus:  Skydda dig mot Ransomware I dagens snabbrörliga och sammankopplade värl...
Julkort

God Jul

Vi på Further vill passa på att önska alla våra kunder och samarbetspartners en riktigt God Jul och Gott Ny...