MOLNTJÄNSTER FÖRETAG

Bästa molntjänster för företag 2022

Molntjänster för företag ger ditt företag tillgång till ett brett utbud av verktyg, appar och programvaror. För stora som små företag ger de bästa molntjänsterna ökad flexibilitet, säkerhet samt betydande tidsmässiga och ekonomiska besparingar. Molntjänster för företag kan dock vara en djungel. Här följer lite grundläggande information om vilka möjligheter som finns.

Bästa molntjänster företag
Left

Genom att anlita Further har vi moderniserat vårt företag. Vi har bättre back-up hantering och använder molntjänster i större grad. Vi har även analyserat och förbättrat våra säkerhetsrutiner.

Björn Henriksson

CEO och Partner, Nordic Interim

Molntjänster för att säkerställa en framgångsrik digitalisering

Du har nog hört det förut: det är inte längre en fråga om de flesta företag flyttar till molntjänster i större skala, utan när.

Molntjänster för företag möjliggör nya och flexibla driftsmodeller, liksom förmågan att konkurrera i en dynamisk och föränderlig värld. Men resan till digitalisering kan vara svår och dyr. Hur hanterar du din organisations behov av snabbare anpassning till marknaden, bättre kundupplevelse, förbättrad flexibilitet och skalbarhet, samtidigt som du måste hantera styrning- och kostnadsfrågor?

Further AB hjälper företag distribuerar molntjänster till företag som genomgår digitala förändringar för att uppfylla sina affärsmål och driva tillväxt. Våra experter använder en skräddarsydd, riskreducerad molnstrategi byggd på Microsoft 365 som beaktar alla möjliga implementeringsmodeller, utan att det påverkar produktionstiden mer än nödvändigt. Vi tillhandahåller en skräddarsydd, modern, säker och smidig resa från inbyggd IT till en modernare infrastruktur i molnet.

Genom en snabb och smidig digitalisering, samlar vi applikationer, infrastruktur och säkerhet för att utnyttja molntjänsternas fulla potential. Oavsett var företaget befinner dig i din digitala resa kan vi hjälpa dig att extrahera maximalt värde över hela livscykeln - och hjälpa dig att ligga ett steg före konkurrenterna.

Exempel på molntjänster för företag

Inom några år är molnkartan ritad. De största molnleverantörerna - Microsoft, Amazon och Google har full kontroll över marknaden. Konkurrensen gör att priset för molntjänster sjunker till en nivå som gör det svårt att behålla dyr hårdvara.

Här nedan ger vi några bra exempel på molntjänster för företag:

E-post molntjänster

Med hjälp av en molnbaserad e-posttjänst behöver du inte konfigurera och hantera en e-postserver i ditt företag. Du köper helt enkelt så många mailboxar som du behöver, och allokerar dem till dina anställda.

Exempel på de vanligaste och mest använda molntjänsterna för e-post är Microsoft Outlook och Googles G-mail. Cloud email är även tillgängligt från många andra leverantörer. Det är alltid värt att jämföra flera e-postleverantörer för att hitta ett paket som passar ditt företag.

Vi på Further har valt att gå med Microsoft och deras 365-cloud eftersom de ligger i framkant när det kommer till säkerhet och spårbarhet för kunder.

Arbeta med dokument i molnet

Molntjänster för företag innefattar också program och applikationer för ordbehandling, kalkylblad med mera. Microsofts Office 365 ger dig tillgång till Microsoft Office-funktionalitet för dina dokument, kontakter och kalendrar. Det finns ett antal olika paket, som erbjuder olika nivåer av moln-integration.

För de flesta företag erbjuder Office 365 allt du kan önska när det gäller ordbehandling. Vissa paket innehåller också den fullständiga stationära versionen av Microsoft Office, så du kan använda det när du arbetar från din huvuddator eller inte har tillgång till en internetanslutning.

Konkurrerande företagets molntjänster tenderar att ha färre funktioner än Microsoft Office. Exempel på såna är Googles G Suite eller Zoho.

Datalagring och säkerhetskopiering / backup

Cloud-baserad lagring är ett säkert sätt att säkerhetskopiera dina filer och det garanterar åtkomst var som helst, när som helst. Det bästa med molnbaserade lagringstjänster är att all information lagras externt. I händelse av brand eller stöld, finns allting kvar.

En annan fördel är att allt är centraliserat, så du kan alltid hitta den senaste versionen av dina filer. Det är idealiskt för anställda inom företaget som arbetar hemifrån och på resor. Informationen du behöver kan du således få tillgång till även vid kundmöten eller andra viktiga situationer.

Vårt förslag vad gäller datalagring för företag är att man går med en lösning baserad på Microsoft Teams som samlingsytan, där alla filer finns tillgängliga för alla medlemmar i ett Team oberoende av plats.

Molntjänster för företag lagrar data utanför ditt företag och det betyder att lagring i moln är ett bra sätt att skapa säkerhetskopior. Dessa tjänster erbjuder krypterade inloggningar, så det är mycket säkert. Lita dock aldrig på att endast säkerhetskopiera online - det är klokt att även ha en säkerhetskopia av dina data inom din verksamhet.

Att hitta den bästa molntjänsten för lagring och säkerhetskopiering är knepigt, för det finns så många olika val. Vanliga exempel är Dropbox och Google Drive samt Microsoft OneDrive.

Vad som är viktigt är att välja en tjänst som är lätt att använda, pålitlig och säker. De flesta leverantörer debiterar dig baserat på hur mycket data du behöver lagra. Vi kan hjälpa dig att skapa en uppfattning om hur mycket en moln-lagringstjänst kan kosta för just ditt företag. Du kan även se hur priserna påverkas om dina lagringsbehov ökar eller minskar.

Team och projektledning online

Digitala tjänster är gjorda för att hjälpa team att arbeta tillsammans, särskilt om de är placerade eller befinner sig på olika platser.

Molntjänster för företag kring kommunikation och projektledning har kommit stort de senaste åren. Microsoft erbjuder tjänsterna Teams och Planner. Dessa erbjuder virtuella arbetsytor där du kan utbyta meddelanden, lagra filer, lägga in idéer, tilldela och spara uppgifter och mycket mer.

Att välja den bästa molntjänsten för att hantera projekt i ditt företag beror på hur ditt team fungerar och vilka typer av projekt du behöver hantera. Till exempel är vissa tjänster avsedda för team som arbetar med många olika projekt, medan andra är avsedda att adressera ett enda stort projekt.

Webbaserade bokföringsprogram och ekonomisystem

Molnet startade verkligen en ny era vad gäller bokföringsprogram. Webbaserade redovisningsprogram är vanligtvis enklare att använda och förstå än motsvarande traditionella produkter. Anledningen till det är att det kommit in många nya aktörer på marknaden. I och med det har nya molnbaserade redovisningsprogram skapats från grunden, utifrån vad kunderna behöver här och nu. Därmed ärver man inte med gamla strukturer som funnits med ”för att vi alltid har gjort så”.

Faktum är att det finns en mängd val om du vill hantera din bokföring online. Många webbaserade ekonomisystem har en mängd olika applikationer som du kan lägga till. På så sätt betalar du bara för vad du använder och tjänsten kan anpassas efter just ditt företag.

Att flytta från ett traditionellt bokföringssystem till ett molnbaserat sådant är ganska lätt. Ofta erbjuder företagen hjälp med migrationen och allt du behöver göra är att skicka in en fil med all data och om möjligt koppla ihop inloggningarna med ert företags molnidentiteter.

Med ett webbaserat ekonomisystem har du alltid tillgång till företagets siffror, ofta även direkt i mobilen. Du kan dessutom attestera fakturor, bokföra kvitton direkt och sköta andra löpande ekonomiuppgifter även när du är på språng!

4 tips för molntjänster företag

Fler och fler företag inser fördelarna med molnbaserade tjänster och inte behöva investera i hårdvara och möjligheten att bara betala för det du använder är många beslutsfattares dröm. Med molntjänster får du kontroll på kostnaden och en transparens som inte funnits tidigare.

  1. Anlita en rådgivare som utgår ifrån dina behov och hjälper dig i resan till molnet.
  2. Säkerheten i molnet blir vad man gör det till. Så släpp inte kontrollen över er data, och glöm inte att säkra upp era användares identiteter
  3. Ha koll på kostnaden i molnet, det kan lätt rinna i väg.
  4. Utse en molnansvarig

Så kan vi på Further hjälpa dig

Vi hjälper företag att bli digitala genom att använda molntjänster för företag baserade på Microsoft 365. Genom denna digitaliseringsprocess ges nya möjligheter att bygga en struktur som både gynnar det interna arbetet och som skapar bättre kundupplevelser.

På Further är vi väl insatta i de olika publika molnlösningarna och följer den tekniska utvecklingen dagligen. Vi erbjuder strategiskt stöd och teknisk support under hela er resa, och hjälper er att få ut det mesta av alla de fördelar som molnet erbjuder.

Välkommen att höra av dig till oss om frågor rörande molntjänster och digitalisering av ditt företag: 

Kontakta oss

Kontakta skribent

Johan Edevåg

Johan har varit i IT/Telekombranchen i över 30 år och har arbetat med ledning/affärsutveckling av IT-företag samt komplex försäljning, alltid med affärsnytta och teknik som bas. Johan har haft många olika roller, bland annat produktchef, driftchef, affärsområdeschef, försäljningschef och VD. Johan är VD för Further AB sedan 2019.

johan.edevag@further.se

Johan Edevåg Further AB

Behöver du hjälp med val av molntjänster för ditt företag?

Vi på Further arbetar i första hand med Microsoft Office 365 olika applikationer och verktyg. Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag att optimera för framtiden.

ARTIKLAR

Relaterade artiklar

Digitalisera dina kvalitetsdokument

Gratis webinar: Få kontroll på din kvalitetsdokumentation

KVALITÉ Gratis webinar: CQD Online Få kontroll på din kvalitetsdokumentation Further bjuder in dig till...
IT säkerhet företag Stockholm

Gratis webinar: Ditt Uppkopplade liv

IT-SÄKERHET Gratis webinar: DITT UPPKOPPLADE LIV Faror, fallgropar och den Mänskliga brandväggen Furthe...