NIS2
Vad är NIS2?
NIS2-direktivet är en uppdatering av det ursprungliga NIS-direktivet och syftar till att förbättra cybersäkerheten i hela EU. NIS2-direktivet kommer att genomföras i Sverige genom en lag som börjar gälla i början av 2025.Här är en översikt av de viktigaste förändringarna och hur ditt företag kan förbereda sig.
Vad är nytt i NIS2?
Utökad omfattning:
-
- NIS2 täcker nu fler sektorer, inklusive energi, transport, hälso- och sjukvård, digital infrastruktur, offentlig förvaltning och avfallshantering.
- Två kategorier av verksamheter: "väsentliga" och "viktiga". Båda kategorier måste uppfylla samma krav, men tillsynen och sanktionerna skiljer sig åt. Väsentliga verksamheter omfattas av tillsyn direkt, medan viktiga verksamheter omfattas av tillsyn efter anmälan om bristande efterlevnad
Förbättrad riskhantering och incidentrapportering:
-
- NIS2 ställer krav på att företag implementerar robusta riskhanteringsåtgärder och rapporterar betydande incidenter inom 24 timmar. Detta innebär att företag behöver ha effektiva processer för incidenthantering och rapportering.
Ökat ansvar för företagsledningar:
-
- Styrelse och ledning har nu explicit ansvar för att säkerställa att företaget följer NIS2-kraven. Detta inkluderar utbildning i cybersäkerhet och regelbunden översyn av säkerhetsåtgärder.
Förbättrad samverkan och informationsdelning:
-
- NIS2 främjar ökat samarbete mellan medlemsstater och etablerar en europeisk sårbarhetsdatabas för att underlätta kunskapsdelning
Konkreta tips för att uppfylla kraven i NIS2
Genomför en säkerhetsbedömning:
-
- Börja med att utvärdera ditt företags nuvarande cybersäkerhetsnivå. Identifiera styrkor och svagheter och utveckla en plan för att förbättra säkerheten där det behövs.
Ta fram en incidenthanteringsplan:
-
- Skapa och implementera en detaljerad plan för hur ditt företag ska hantera och rapportera säkerhetsincidenter. Se till att alla anställda känner till och förstår planen.
Utbilda ledning och anställda
-
- Säkra att både ledning och anställda får regelbunden utbildning i cybersäkerhet. Detta hjälper till att skapa en säkerhetsmedveten kultur inom företaget
Implementera tekniska säkerhetsåtgärder
-
- Använd starka säkerhetsåtgärder som kryptering, multifaktorautentisering och regelbunden säkerhetsövervakning för att skydda företagets nätverk och information.
Etablera tydliga processer för kommunikation
-
- Skapa interna och externa kommunikationsprocesser för snabb och effektiv informationsdelning vid säkerhetsincidenter.
Genom att följa dessa steg kan ditt företag inte bara uppfylla NIS2-kraven utan också stärka sin övergripande cybersäkerhet och motståndskraft mot cyberhot
Vill du veta mer?
Kontakta oss på Further så hjälper vi dig!
Om skribenten
Daniel Nyström
Daniel är Teknisk chef på Further och har över 20 års erfarenhet från specialist och ledningsroller inom IT-säkerhets och IT-tjänsteindustrin. De senaste 10 åren har Daniel jobbat med privata vårdgivare och företagshälsovården för att skapa förutsättningar för bra och säkra IT-system.
Behöver ni hjälp med ert digitaliseringsarbete?
Kontakta oss för att få en offert eller boka ett möte direkt med vår säljavdelning.
ARTIKLAR