Enabling good business
 

Utpressnings-mail – skydda företaget mot Ransomware

by Niklas Bendelius in Säkerhet

En ökning av cyberbrott och utpressningsmail

Ransomware sker i det dolda medan annan cyberkriminalitet gör rubriker. Nu riktar sig allt fler utpressnings-mail mot små och medelstora företag. Ransomware är ett enormt problem för organisationer som saknar förståelse för riskerna, än mindre vad de borde göra för att förhindra att det händer. Hackare har blivit mycket mer skickliga och sofistikerade, vilket gör utpressnings-mail svåra att upptäcka. Ransomware bedöms nu vara den vanligaste typen av skadlig programrelaterad dataöverträdelse.

Phishing – utpressning via mail

För det mesta sker ransomware genom phishing, ett e-postmeddelande som verkar vara legitimt och som lockar dig att klicka på en länk eller ladda ner en bilaga. Ibland är de så välgjorda att de kan kringgå en organisations e-postfilter och antivirusprogram.

Mindre organisationer är attraktiva mål med sina begränsade IT-team och säkerhetsbudgetar. Som ett resultat är de mindre benägna att blockera en avancerad attack och mer benägna att ge efter för krav på lösensumma – allt för att hålla verksamheten vid liv.

Hur skyddar man sig mot cyberattack företag?

Just nu frågar du kanske vad i all värld du kan göra om det är så svårt att skydda dig från dessa cyberattacker. Det finns ingen magisk lösning, men det finns definitivt åtgärder du kan vidta för att mildra risken.

Den korta listan börjar med att ha rätt IT-infrastruktur på plats, vilket också innebär att din programvara uppdateras regelbundet och att ditt nätverk övervakas dygnet runt. Regelbunden och konsekvent utbildning av medarbetare inom cybersäkerhet är nästa kritiska steg. Och kanske det viktigaste av allt är att ha rätt säkerhetsrutiner och katastrofåterställningslösning (BDR) på plats, med regelbundna säkra säkerhetskopior av dina data.

Behöver ditt företag hjälp att utbilda eller förebygga dataintrång?

Naturligtvis finns det mycket mer som kan läggas i lager för att förbättra din säkerhet. Om du inte är säker på vilket skydd du har på plats, eller om du inte har gjort en säkerhetskontroll på länge, kan du kontakta oss för att ta en titt under huven! Det är en billig investering. Kontakta oss för mer information.

Läs mer om våra säkerhetspaket här: Utbildning Säker IT eller kontakta våra Tekniska Rådgivare per tfn: 08 410 417 90


Niklas-BendeliusNIKLAS BENDELIUS

Strategisk Rådgivare
08-410 417 92

niklas.bendelius@further.se


Tags: , ,

Comments are closed.