Enabling good business
 

Filservern har flugit färdigt

by Niklas Bendelius in Sänkta IT-Kostnader, SharePoint, Digitalisering, Nyheter

filservern-har-flugit-fardigt

Förutsättningarna för företag att konsumera IT förbättras ständigt, bit för bit byts gammal teknik ut mot ny, och turen har nu kommit till filservern. Det är dags att skrota den nu – en gång för alla – och det kommer ge er mängder av fördelar i form av sänkta kostnader och möjlighet till ökad produktivitet.

Microsoft har under den senaste tiden släppt flera nya funktioner som underlättar filhanteringen i OneDrive For Business och SharePoint Online via utforskaren. Synkningsfunktionen är sedan en tid tillbaka rejält förbättrad och är numera både pålitlig och blixtsnabb, och när man i höstas släppte Files On-Demand tog man ytterligare ett stort steg mot att helt kunna ersätta den traditionella filservern (om du inte redan vet vad Files On Demand är rekommenderar jag dig att läsa den här artikeln).

Frågan är nu om det egentligen finns några anledningar för företag att fortfarande använda en traditionell filserver? Och svaret är antagligen ’nej’.

Det finns stora pengar att spara

Genom att ersätta den traditionella filservern finns det såklart mycket pengar att spara, oavsett om man har sin filserver på egen hårdvara eller köper den som tjänst av sin IT-partner kan server-, drift- och underhållskostnaderna sänkas rejält när den gamla filservern stängs ned. För företag som gjort sin läxa och flyttat affärssystem och verktyg till olika molntjänster kan också filservern vara den sista anledningen till att ha en eget Active Directory (även här finns bättre och mer kostnadseffektiva alternativ), och för dem kan såklart även AD-servern stängas ned, med ytterligare kostnadsbesparingar som följd.

Mervärden i form av ökad produktivitet och högre säkerhet

Att flytta alla filer till SharePoint Online och OneDrive For Business medför dessutom mängder med mervärden. Utöver den ökade mobiliteten och möjligheten att nå sina filer vart man än befinner sig oavsett enhet, kan integrationen med alla andra Office 365-verktyg förenkla vardagen för användarna. För företaget innebär också en filflytt till Office 365 att man kan dra nytta av all funktionalitet i Enterprise Mobility + Security (EMS), något som för de flesta företag innebär en rejäl förstärkning av säkerheten i IT-miljön.

Det finns såklart undantag

Företag med externa krav eller interna policys som förbjuder lagring av data utanför Sveriges gränser, eller i annans regi än sin egen, kommer såklart fortfarande behöva en egen filserver. Det finns ju också fortfarande filtyper som inte är lämpade för att lagra i en ”molnlösning” (är du arkitekt kommer till exempel Revit-filerna fortfarande kräva en mer traditionell lösning), men för de allra flesta kan Files On-Demand innebära en revolution i IT-miljön.

Hur kommer man igång?

I denna bloggpost beskriver vi Files On-Demand närmare samt hur du aktiverar funktionen. Men du behöver såklart också ta kontakt med din IT-ansvarig eller IT-partner för att få hjälp med filmigrering samt kanske omförhandling av ert driftavtal som ju inte längre behöver innehålla drift av en filserver.

Och skulle ni behöva extern hjälp finns sådan att få.


Robert-Flank

ROBERT FLANK

Strategisk Rådgivare
08-124 509 65
robert.flank@further.se


ANDRA HAR ÄVEN LÄST:

DELA ARTIKELN:

Comments are closed.