Enabling good business

Bästa molnlagring 2022 – vilken molntjänst är bäst och säkrast för företag?

by Sofia Marklund in Sänkta IT-Kostnader, Digitalisering

Bästa molnlagring företag

Bästa molnlagring 2022 – den molntjänst som är bäst & säkrast för företag!

Förutsättningarna för företag att effektivisera sina IT-system blir ständigt bättre. Hela IT-branschen är en innovativ bransch där utvecklingen går snabbt framåt. Nya applikationer och system tillkommer hela tiden. Om ni inte redan gjort det, så är det nu hög tid att flytta er lagring av filer från lokala datorer och servrar till molnet.

Det kommer ge er mängder av fördelar i form av sänkta kostnader och möjligheter till ökad produktivitet. Dagens molntjänster är så pass välutvecklade att det inte längre finns några tydliga fördelar med att lagra filer lokalt.

Vilka molnlagringstjänster finns det?

På marknaden för molntjänster finns det globalt sett tre stycken etablerade leverantörer: Google, Microsoft och Amazon. Dessa tre giganter tävlar sinsemellan om att bli störst när det gäller molntjänster. Microsoft erbjuder sin molntjänst som heter OneDrive och den är speciellt fördelaktig för företag som vill kunna nyttja Microsofts övriga tjänster på ett smidigt sätt, så som Office-paketet och Microsoft Teams.

Fillagring i filserver vs molnlagring

Jämför man lagring av filer lokalt, mot att lagra filer i molnet, så finns det några tydliga skillnader. Om man lagrar filer lokalt, behöver man inte ha någon internetuppkoppling. Det innebär att man i princip kan sitta var som helst med sin laptop och samtidigt ha tillgång till sina filer. Har man en långsam internetuppkoppling kan det också gå snabbare att komma åt filerna om man har dom lokalt.

Väljer man att istället att lagra sina filer i molnet, får man en mer robust lagring av sina filer. Filer som lagras lokalt riskerar att gå förlorade om till exempel hårddisken kraschar. I molnet finns dom kvar, även om datorn havererar.

När man till exempel använder Microsoft OneDrive för att lagra sina filer, har man per automatik funktioner för att få möjlighet till att backa till tidigare versioner av dokumentet om man gjort ändringar man inte är nöjd med eller har råkat radera sitt dokument. Man kan även enkelt implementera lösningar för back-up av den data man har i molnet.

Vilken molntjänst är bäst?

Vilken molntjänst är bäst?

Vilken molntjänst är bäst? Vi kan starkt rekommendera Microsoft OneDrive.

Som vi var inne på i inledningen av den här artikeln så finns det tre etablerade leverantörer av molntjänster att välja mellan. Vi rekommenderar Microsoft OneDrive för er som har behov av en trygg och pålitlig molntjänst. Vill man köra Microsoft Office, Teams, med mera så passar så klart Microsofts egna molntjänst bra, då man enkelt får tillgång till sina filer från dessa program.

Måste man ha molnlagring?

Man måste inte ha molnlagring. Det finns dock företag och myndigheter som har det som krav i sin IT-policy. Anledningen är att man enklare kan skydda känslig data om den inte sparas lokalt, utan i molnet. Filer som sparas på en lokal hårddisk riskerar att läsas av obehöriga om de kommer i orätta händer. Genom att använda sig av molntjänster, kan du också styra över den kryptering som används och de säkerhetsinställningar som du själv vill ha för din data och dina applikationer.

Anledningar till att välja molnlagring

Frågan är nu om det egentligen finns några anledningar för företag att fortfarande använda en traditionell filserver? Svaret är antagligen i de allra flesta fall “NEJ”. En av anledningarna till varför man bör välja molnlagring, är att det finns stora pengar att spara.

Genom att ersätta den traditionella filservern kan man minska sina kostnader avsevärt, oavsett om man har sin filserver på egen hårdvara eller köper den som tjänst av sin IT-partner. Genom att flytta till molnet kan server-, drift- och underhållskostnader sänkas rejält när den gamla filservern stängs ned.

För företag som gjort sin läxa och flyttat affärssystem och verktyg till olika molntjänster kan också filservern vara den sista anledningen till att ha en eget Active Directory (AD) (även här finns bättre och mer kostnadseffektiva alternativ), och för dem kan såklart även AD-servern stängas ned, med ytterligare kostnadsbesparingar som följd.

Hur fungerar molnlagring?

När man lagrar filer i molnet, ligger filerna på servrar som finns i skyddade serverhallar. Dessa system är byggda mycket robust/redundant för att fortsätta fungera även om en enskild komponent, exempelvis en hårddisk eller CPU skulle gå sönder. De har också viktiga funktioner såsom reservkraft vid strömavbrott, brandskydd och automatisk släckutrustning etc. och ligger väl skyddade från intrång och angrepp.

Själva filsystemet är precis det samma som när ni lagrar filer lokalt på en dator. Ni har egna mappar och och undermappar som ni kommer åt via filhanteraren i datorn. Men fördelen är att ni också kan komma åt filerna via webbläsaren, var ni än befinner er i världen. Det enda ni behöver är en internetuppkoppling. Om det är så att du även behöver tillgång till filerna då du inte har Internetuppkoppling så kan man enkelt spara lokala kopior som automatiskt synkroniseras till molnet då man har kontakt med Internet igen.

Vad kan man spara i molnet?

I molnet kan man spara precis allt. Ni kan ha dokument, bilder, program – ja precis allt som ni annars sparar lokalt på en dator. Ni kan med fördel spara dokument som många personer i företaget behöver kunna få tillgång till. Även viktiga dokument, såsom avtal och annat, kan man mer fördel spara i molnet. Då riskerar man inte att förlora dokumenten om det den lokala servern skulle gå sönder eller liknande.

Vilken molntjänst är säkrast?

Microsoft OneDrive får ofta bra omdöme när det görs tester gällande vilka molnlagringstjänster som är säkrast. Här har tittar man på flera olika faktorer när man gör sin bedömning. Dels handlar det om vilken typ av kryptering som används och hur svårt det är för illasinnade att begå intrång i systemen.

Faktum är att just OneDrive är en av få tjänster på marknaden som aldrig blivit utsatt för ett omfattande intrång. Det här gör Microsoft OneDrive till ett mycket bra val för alla som letar efter molnlagring för företaget.

Further kan hjälpa er att migrera till molnlagring

Further erbjuder stöd och hjälp för företag som vill flytta dokument från lokal filserver till. molnlagring. Kontakta oss idag för att få hjälp med att ta fram migrera till Microsoft OneDrive eller någon annan molntjänst. Du når oss på telefon 08-410 417 90 eller via kontaktformuläret nedan.


JOHAN EDEVÅG

VD

08-410 417 76
johan.edevag@further.se

 


BEHÖVER NI HJÄLP MED ATT MIGRERA TILL MOLNET?

Vi kan hjälpa er!

Ring oss på 08-410 417 90, eller fyll i formuläret, så hör vi av oss!

    Comments are closed.