Enabling good business
 

Language switcher

5 snabba tips för bättre video-möten

by Dennis Ahlstedt in IT-Strategi, Office 365, Tech Blog, Digitalisering, Guider

Videosamtal teamsAtt hålla i video-möten är inte bara så lätt som att sätta sig framför en kamera och börja presentera. Det är lite av en konst, och därför har jag sammanställt mina ”5 snabba tips för bättre video-möten” jag brukar ge vid förfrågan.

Tips för bättre video-möten

1: Bra mikrofon, då ditt ljud kommer vara A och O.  Det spelar ingen roll hur bra din presentation är om man missar delar av det.
Undvik gärna headset med sladd, då det är enkelt att råka dra i den och helt plötsligt sitter den lite löst och börjar brusa. Risken finns också att plasten är s.k. ledande och plockas upp av ditt ljudintag. Så om du råkar dra naglar mot plasten så hörs det rispandet ljudet ut trots att du ej hör något.

Vi rekommenderar att ni har ett fristående headset kopplat till datorn. Se en lista här för hårdvara certifierad för Microsoft Teams.

2: Säkra din bakgrund även om du kanske är full medveten om att du behöver vara professionell så betyder inte det att övriga individer eller husdjur är medvetna om det. Helst bör du sitta mot en neutral vägg utan motiv bakom dig. Undvik att ha fönster bakom dig, det kanske ser bra ut nu men om mötet drar ut på tiden så har du helt plötsligt solstrålar rakt in i din kamera och ingen ser dig.

3: Använd video så att alla håller sig fokuserade under mötet. Det är väldigt mänskligt att bli distraherad och vetskapen om att man är på bild förhindrar att deltagare zonar ut och börjar göra andra saker. Om mötet dra ut på tiden kan ni även använda videon som ett bra sätt att veta att alla är på plats efter pauser.

4: Ha en mindre skärm bredvid dig för att presentera material så att du kan presentera via den och fortfarande använda din inbyggda för att snabbt kolla upp saker som du kanske glömt, eller behöver ta reda på. Att dela en skärm gör det lättare för dig att byta material du visar under presentationens gång.

5: Uppmuntra dialog under mötets gång för att försöka hålla deltagarna engagerade, den utökade risken att deltagare zonar ut under digitala möten måste man ha i åtanke. Om du märker att någon varit tyst under en längre tid – rikta en fråga mot den personen och se om de svarar. Kom ihåg att ge dem lite extra tid eftersom de kanske muteat sin mikrofon och behöver hitta knappen igen. Detta gör även att övriga deltagare blir lite mer alerta om de är medvetna om att de kanske blir utvalda för en fråga.

Även om dessa tips kommer hjälpa dig hålla en bättre video-konferens så är inget viktigare än att ni kan hantera ert val av mötes-applikation.
På Further använder vi Microsoft Teams för alla våra möten då det har stödfunktioner som att t.ex välja din bakgrund för kameran via filter och möjlighet att mutea alla deltagare.

Behöver ni hjälp med att komma igång så finns vi här och kan bistå er med både ”komma igång”- utbildning i Microsoft Teams och förvaltning av er Microsoft Teams-lösning.

Comments are closed.

.grecaptcha-badge { display:none !important; }